Inspirerade av himmel och sten Foto: Viktoria Rosenström

Bokmolm invigda

Uppdaterad
Publicerad

Peder Istads skulpturduo ”Bokmoln” invigdes idag utanför Karlstads stadsbibliotek. Konstverket, som består av två objekt, ska befästa att biblioteket funnits i 100 år, och dagen beskrevs som historisk under invigningens tal. Skulpturerna är gjorda av ljus sten, som kontrast till omgivningens mörkare toner.

I många månader har Peder Istad arbetat med de verk som nu står utanför biblioteket i Karlstad. Han säger i en kommentar till SVT Nyheter Värmland att det känns oerhört skönt nu när stenarna äntligen är på plats. Skulpturerna i sig är heller inga lätta historier. De väger ungefär 9 ton tillsammans och fick transporteras till platsen med lyftkran.

– De heter Bokmoln. Jag jobbar mycket med omgivningen, vilket är viktigt för mig. Det handlar om kontraster och att skapa en dialog med omgivningen. Jag jobbar även mycket med moln som tema, så det här är en kombination där en bok har tagits ur molnet. Det refereras även lite till cyberspace. Det är mycket som händer i luften idag, med internet, och ett bibliotek innehåller ju både internet och böcker, så symbolen bok är ett slags snitt, menar Istad.

Konstnären är uppvuxen i Norge, men bor numera i Bohuslän – mycket på grund av landskapets tradition kring sten. Peder Istad har bott där under en tioårsperiod och upplever det som en bra bas när han arbetar med stenmaterial.

Hur kommer det sig att vi ser just ditt verk här idag?

– Ja, det var en pre-kvalificering. Man inbjöd alla som ville att lämna in en ansökan. Sedan plockade man ut tre som fick tävla, och jag vann den tävlingen. Jag är väldigt, väldigt glad över att jag fick möjligheten att göra ett verk här i Karlstad, avslutar en munter Peder Istad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.