Svenska bönder demonstrerade på Mynttorget i Stockholm i förmiddags. Foto: Nina Löfgren

Bönder manifesterade för mjölk

Uppdaterad
Publicerad

Bönder från hela landet höll en manifestation för mjölk och svenskt lantbruk på Mynttorget i Stockholm i förmiddags.

– Det är en katastrof på gång. Allt för många mjölkgårdar är konkursmässiga och bönderna lider i det tysta. De som överlever gör det genom att ta nya lån, säger Tore Johansson från Arvika, en av bönderna på plats vid manifestationen i Stockholm. 

Det finns cirka 4200 mjölkproducenter i landet just nu, men minskningstakten tilltar.

– Fem mjölkproducenter i veckan lägger ner, det är onormalt många, säger Stefan Gård, ordförande Sveriges mjölkbönder.

Stefan Gård berättar i sitt tal om ett exempel på en mjölkgård som nu hamnat i kris. – De har lånat 27 miljoner kronor och fastigheten är värd 11 miljoner kronor. Regeringens handlingsförlamning är förödande för många.

– Regeringens löften om bankgarantier är bara ett spel för galleriet. De som ligger riktigt illa till får inga nya banklån, säger Tore Johansson.

Ställer krav på regeringen

På Bäsebols gård i Arvika har Tore Johansson ett 100-tal mjölkkor. Hans verksamhet går runt tack vare att han har fler ben att stå på. Men på sikt kommer även den att försvinna om inte förutsättningarna ändras.

– Jag kan inte betala för att få producera mjölk. Jag kommer inte fortsätta om inte Sveriges regering visar att de vill ha oss.

Lantbrukarnas riksförbund, som står bakom manifestationen, har samlat in 153 000 namnunderskrifter som stödjer deras krav på akuta politiska åtgärder. Svenska bönder får betalt som sina utländska kollegor, men har betydligt högre omkostnader enligt LRF. Namninsamlingen lämnas till Sven-Erik Bucht med uppmaningen att agera för en livskraftig svensk mjölkproduktion.

– Det leder till personliga tragedier när folk får lämna sina livsverk och tvingas i konkurs, och det är arbetstillfällen som försvinner, säger Tore Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.