Foto: SVT

Brand på flyktingboende i Filipstad

Uppdaterad
Publicerad

Ett asylboende i Filipstad brandhärjades tidigt på fredagsmorgonen. Ett hundratal personer fick evakueras.

När larmet kom till räddningstjänsten vid fem-tiden fick man uppgifter om att det bodde 130 boende på asylboendet. När man sen räknade in de som tagit sig ut såg det ut att saknas nästan 40 personer.

– Det var det mest dramatiska larmet jag varit med om under mina 36 år, säger insatsledare Peter Karlsson.

Uppgiften om de 40 saknade personerna visade sig vara felaktig. Enligt Migrationsverkets pressinformatör bor där 101 personer.

Öppna branddörrar orsakade stora rökskador

Fyra räddningsstyrkor var på plats och tio rökdykare men det visade sig vara endast en person som behövde hjälpas ut av dem. Ingen person ska ha blivit fysiskt skadad i branden.

– Eftersom branddörrarna stod öppna, vilket de inte ska göra, så har hela boendet drabbats av rökskador, säger Morgan Connedal, vakthavande befäl vid polisen i Värmland.

Bolaget Jokarjo AB driver asylboendet och ägs av Bert Karlsson. Verksamhetschefen Emil Ahmetbasic oroas enligt P4 Värmland över uppgifterna över de öppna dörrarna.

– Vi ska se över våra rutiner, säger han.

Nya boenden sökes

De boende fick evakueras till kyrkans hus nere i Filipstad. Vart de nu kommer bo är oklart, Migrationsverket försöker lösa boende till samtliga under dagen.

Enligt polisen uppstod branden antingen i en lägenhet eller i ett samlingsrum.

– Vi kan inte utesluta att branden är anlagd, det hade tydligen brunnit i köket, säger Tore Persson vid polisens krimjour.

Branden kan komma att rubriceras som allmänfarlig vårdslöshet, mordbrand eller framkallande av fara för annan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.