Brist på djursjukskötare

Uppdaterad
Publicerad

Djursjukvården kan hamna i en hyrsköterskesituation. Utbildningen av legitimerade djursjukskötare täcker bara en fjärdedel av behovet.

Hösten 2015 sökte drygt 2600 kandidatprogrammet för att bli legitimerade djursjukskötare. Femtio antogs, men enligt branschen skulle det behövas minst 200 för att täcka behovet.

Längre väntetider är en följd av djursjukskötarbristen. En annan är att överkvalificerade veterinärer får ta djursjukskötarens plats i arbetslagen.

Attitydundersökningar har visat att allt fler betraktar sina djur som fullvärdiga familjemedlemmar och därmed kräver allt bättre djursjukvård.

Djurkliniken i Karlskoga är specialiserad på djurtandvård, djuren måste sövas före ingreppet och det är en typisk sjukskötaruppgift. Kliniken har 12 000 fyrfota besökande om året och har fått känna på bristen på personal med rätt kompetens.

– Vi har löst det genom att vi är fler veterinärer som kan gå in och ta arbetsuppgifter där vi saknar legitimerade djursjukskötare, säger Martina Cambrand, som är veterinär vid Djurkliniken i Karlskoga.

Det har till och med hänt att kliniken fått ta in hyrveterinärer för att täcka upp för skötarluckor i bemanningen. Det blir en dyr lösning på personalbristen.

– Det känns att det går alldeles för långsamt. Det måste hända något lite snabbare, säger Martina Cambrand.

– Vi tänker positivt och väntar på att det ska bli bättre och det gör att alla orkar gå på överfart och till exempel gå in på lediga dagar för att täcka upp för varandra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.