Brist på lägenheter

Publicerad

För några år sedan revs bostäder i Filipstad. I dag finns inte en enda ledig lägenhet att hyra hos kommunala stiftelsen Filipstadsbostäder i tätorten Filipstad.

Samtidigt står 432 personer i kö för en bostad.

– Det är raka motsatsen mot vad vi upplevt under senare tid. Så nu gäller det att ta tillvara på chansen när vi nu fått fler invånare, säger Torbjörn Parling (S), vice ordförande i kommunstyrelsen i Filipstad.

Även på villor finns god efterfrågan, enligt mäklaren Lena Persson.

– Det är bra efterfrågan på hus. Och de som ligger inne i Filipstad är det drag på, det kan till och med bli budgivning ibland, säger hon.

Befolkningen i Filipstad har ökat något de senaste åren, bland annat på grund av invandringen.

Kommunen har köpt fastigheter med 19 lägenheter på Drottninggatan som ska renoveras och byggas om till bostäder. Men några planer på nybyggnation finns inte i kommunens regi.

Torbjörn Parling säger att kommunpolitikerna hoppas på att privata entreprenörer kan börja bygga nytt.

– Jag tror inte att kommunen eller bostadsstiftelsen är intresserad. Det är ju ett visst risktagande, säger Torbjörn Parling.

Dels är det dyrt att bygga, dels finns prognoser som pekar på att invånarantalet i  Filipstads kommun kommer att minska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.