Vinden saknade brandväggar

Uppdaterad
Publicerad

Den stora branden på Herrhagen i Karlstad natten till igår spred sig mycket snabbt via vinden, och även om den tekniska undersökningen inte är klar, verkar husets brandskydd haft brister.

Direkt efter branden kunde räddningschef i beredskap konstatera att vinden i de brandhärjade husen är ett enda stort öppet utrymme, vilket sannolikt bidrog till den snabba spridningen av branden.

– Om branden tar sig dit, så får du en väldigt snabb brandspridning över hela vinden, säger Björn Johansson, räddningschef i beredskap.

Storbranden på Herrhagen

Många radhus brister i brandskydd

Det är inte ovanligt att bränder sprider sig uppe på vindar. Den stora branden på Rud i Karlstad i december 2001 är ett annat exempel. Och det är många vindar som byggts på det sättet.

– Ja, tyvärr är det allt för vanligt. Det finns ett antal sådana här händelser som vittnar om det här varje år, säger Patrik Perbeck, enhetschef på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Sedan finns det också exempel på räddningstjänster i landet som har gjort inventeringar av hur brandskyddet ser ut i befintliga radhusbestånd. Bland annat i Uppsala. De visar att ungefär hälften av alla radhus faktiskt är behäftade med ganska allvarliga brister i det byggnadstekniska brandskyddet, säger Patrik Perbeck.

Avskjiljande väggar kan hindra spridning

Som fastighetsägare eller hyresgäst kan man enkelt kontrollera om gällande byggnadsregler följts där man själv bor.

– Om man är minsta osäker så kontakta någon som är facksakkunnig. Titta på så takfötterna är ok och att det finns avskiljande väggar som går ända upp i taket.

Det kan rädda livet?

–  Det kan rädda livet och det kan framför allt minska skadorna något oerhört, som gör att man kanske inte behöver bli utsatt för en brand om det börjar brinna hos en granne säger Patrik Perbeck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden på Herrhagen

Mer i ämnet