Foto: SVT

Butiksdöden fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare tre butiker försvann på den värmländska landsbygden förra året.

Butiksdöden på den värmländska landsbygden fortsätter. Under fjolåret stängde tre lanthandlare i Värmland sina affärer, och nu kommer krav på att samhället ska engagera sig i lanthandlarnas situation.

– Jag är besviken på att kommunerna inte gör mer för att lanthandlarna ska få rättvisa leveransvillkor. Idag tvingas de små butikerna betala mer för varorna än vad de större butikerna gör.

Det är Björn Wennerström i Västra Ämtervik som hävdar det. Han drev under fyra år handeln där men tvingades lägga ner butiken ifjol sommar.

– Jag fick inte affären lönsam under de år som jag drev den.

Stor besvikelse

Nedläggningar var ett tufft beslut för Björn.

– Jag får ju en relation med folk i bygden och känner att man gör en insats. Desto större blir ju besvikelsen då.

Nedläggningen i Västra Ämtervik var en av tre stängningar av butiker på landet i länet under fjolåret. På de senaste tio åren har omkring 15 lanthandlare slutat.

– Skälen är flera. En del har blivit gamla och tycker att de gjort sitt. Andra kämpar med lönsamheten, berättar Ingela Bönström Brusgård som arbetar med de här frågorna på Länsstyrelsen i Värmlands län.

Vad är lösningen på landhandlarnas problem?

– Att bredda verksamheten. Här kan de tillsammans med kommunerna få till stånd s k servicepunkter. Det innebär att de bli utlämningsställe, de kan syssla med turistinformation  m m, fortsätter Ingela Bönström Brusgård.

Stöd till investeringar

Länsstyrelsen kan också ge lanthandlarna stöd till investeringar.

– I fjol sökte till exempel 30 butiker om stöd till energibesparande investeringar.

– Stöd är inte det viktigaste som samhället kan bidra med. Viktigare är att se till att leveransvillkoren blir rättvisa för handlarna. Här borde kommunerna ställa krav, hävdar Björn Wennerström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.