Foto: Daniel Johansson

De gör en film på 24 timmar

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen gick startskottet för filmtävlingen där lagen har ett dygn på sig att tillverka en film.

14 värmländska filmteam jobbar just nu febrilt med att få ihop en fem-minutersfilm på 24 timmar. Tävlingen startade klockan nio på lördagsmorgonen.

Filmerna ska göras utifrån ett förbestämt tema och ett antal satta kriterier.

– I år är tema ”happy end”. Man ska ha med tre platser – en tvättstuga, en huvudentré och en äng, och även tre föremål ska förekomma i filmen – en kompass, ett snöre och nagellack, säger Robert P Olsson, filmkonsulent på Region Värmland.

Mycket drama

Filmteamen får själva välja vilken genre de vill satsa på. Det finns ett jurypris och ett publikpris, vinnarna presenteras på Filmörnen-galan nästa lördag på Arenan i Karlstad.

– Tidigare år har det varit mycket drama och komedier, men i bland görs det action- eller skräckfilm. Det ska bli spännande att se vad lagen hittar på i år, säger Robert P Olsson.

Vad tycker du om årets tema och kriterier, var det svårt?

– Nej, i år var det faktiskt lätt. Vi fick ganska snabbt en idé som kändes naturlig. Vi har filmat i några timmar nu, säger Daniel Johansson är med i ”Broken frames”, ett av de tävlande lagen.

Vad valde ditt lag för genre?

– Det blir en värmlandskomedi. Det fungerade bra förra året, då vann vi publikpriset, så vi kör på det igen.

Vad tror du om era chanser?

– Det är svårt att säga, det är många duktiga med. Men vi hoppas så klart på en vinst, säger Danile Johansson.

Noomaratonär en del i Region Värmlands arbete för att uppmuntra filmskapande i Värmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.