Trettio afghanska bandyspelare finns på Tingvalla isstadion i Karlstad. Foto: SVT

Målet: Afghanistans första bandylandslag

Uppdaterad
Publicerad

2017 avgörs bandy-VM i Sverige. Förutom de vanliga bandystorheterna, kommer då ett somaliskt landslag från Borlänge, ett syriskt från Vänersborg och så ett afghanskt från Karlstad för att göra upp.

Thommie Larsson är tränare för afghanska flyktingpojkar med siktet inställt på att få ihop ett landslag, som kan representera Afghanistan i bandy-VM.

– Vi tränar två-tre gånger i veckan, säger han.

– Jag hade aldrig åkt på is förut. Det går ganska bra, jag har lärt mig mycket, säger Ali Nazari, som kom till Sverige för tre år sedan och som nu går på Nobelgymnasiet.

Bandyn inte viktigast

Trettio afghanska bandyspelare finns på Tingvalla isstadion i Karlstad, där isen ligger blank och plaskblöt. Det är dags för kvällens sista ispass.

– Får vi träna de här killarna några år, så kommer säkert någon att bli så duktig att han kan spela juniorbandy med oss, säger Thommie Larsson.

Göran Pettersson är tidigare länsarbetsdirektör i Värmland, men nu initiativtagare till olika integrationsprojekt för flyktingar. Han menar att det viktigaste inte är att det blir ett bra bandylag.

– Huvudsyftet är att få in de här ungdomarna i samhället, få dem att tycka om Sverige. Och sedan att de får en yrkesutbildning och kan börja betala skatt i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.