Pensionärer vill göra tomtekarriär

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte alltid så lätt att få tag på jultomte till julafton, men nu ger sig veteranpoolen in i branschen och ska hyra ut tomtar.

Det må låta som ett april-skämt i juletid, men det är det inte.

– Vi har sett att vi tycker att det är en brist på tomtar, och riktiga tomten har ju mycket att göra så vi behöver hjälpa till där, säger tomteuthyraren Susanne Öhrström på veteranpoolen i Karlstad.

Hyrtomtar

De anställda i veteranpoolen är ålders- eller avtalspensionärer som inte velat lämna arbetslivet utan som till vardags hyrs ut och anlitas till lite av varje – målning, snickeri och trädgårdsarbete till exempel. 

Men att vara uthyrd som jultomte är något som ingen av dem provat tidgare.

– Det är en bra idé, för att visa folk att vi finns, säger Janne Svensson som är en av jultomtekandidaterna.

Ho-ho-ho

Och för att hitta de mest lämpade kandidaterna ordade veteranpoolen en audition.

Rätt omfång runt mage och glimten i ögat är bra egenskaper om man ska bli en bra tomte tror Susanne Öhrström som går runt och inspekterar sina anställda.

– Och en bra röst tycker jag är viktigt, säger hon.

Lennart Berg är en av dem som hoppas bli anlitad som tomte och han har planen klar för om han skulle råka ut för gråtande barn på julafton.

– Då får dom en kram från jultomten, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.