Foto: PRIVAT/ARKIV

Den som skyddsskjuter varg kan anonymiseras

Uppdaterad
Publicerad

Jägare som skyddsskjuter varg kan komma att anonymiseras.

– Det förekommer hot och trakasserier och det är ett problem, säger David Bruun, jakt- och viltskadehandläggare på länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Senast var det en eftersöksjägare i Värmland som fick ta emot flera allvarliga hot sedan han på uppdrag av polis ringts in för att avliva en trafikskadad varg. Djuret avlivades med flera skott. Jägaren fick senare bilen vandaliserad och hotades på ett sätt som gjorde att han fick polisbeskydd.

Viltförvaltningsdelegationen inom västlänet förslår i en skrivelse till regeringen att kravet på att uppge personliga uppgifter ska tas bort, uppger lantbrukets affärstidning ATL.

Läs mer: Jägare hotad efter vargavlivning

I dag ska den som skjuter varg, björn, järv eller lo omedelbart anmäla detta till länsstyrelsen i det län jakten bedrivs. I anmälan ska bland annat namn, adress och personnummer uppges och skytten blir därmed offentlig eftersom anmälan kan begäras ut av vem som helst.

”Viss risk för hot”

Enligt det nya förslaget ska plats, tidpunkt och uppgifter om djuret fortfarande anges men inte uppgifter om skytten. Länsstyrelsen ser inget behov av att dessa rapporteras.

– Då plockar man bort viss risk för hot, säger David Bruun, som själv liksom många av hans kollegor som handlägger skyddsjaktsfrågor även de fått ta emot allvarliga hot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.