”Det kommer bli förseningar och irritation”

Uppdaterad
Publicerad

Fryksdalsbanans standard är för dålig – nu står det klart att hastigheten på banan måste sänkas på grund av den slitna järnvägen.

I dag kör tågen på Fryksdalsbanan mellan Torsby och Kil mellan 40 till upp mot 90 kilometer i timmen. Men enligt nya direktiv från Trafikverket ska tågen inte få köra mer än 80 kilometer i timmen på någon sträcka.

– Det är en åtgärd som är i direkt strid med vad vi egentligen vill. Vi vill ha hastighetsstandarden till minst 110 kilometer i timmen, säger Lars Bull, vd för Värmlandstrafik.

– Vi sänker hastigheten av ett skäl och det är att vi saknar underhållsmedel. Vi har en sliten järnvägsanläggning och en tuff prioritering. Från 2017 så innebär det för många banor, bland annat Fryksdalsbanan att hastigheten på banan kommer att sänkas. De sträckor som är 90 kilometer i timmen kommer sänkas till 80 kilometer i timmen, säger Bengt Rydhed, ställföreträdande regionchef på Trafikverket.

Förseningar och irritation

Enligt Lars Bull kommer det här att passagerarna får stå ut med långa restider.

– Det kommer att innebära fortsatta förseningar och irritationer och det är inte bra för tågtrafiken.

I dagsläget finns det inga konkreta planer på att investera mer i fryksdalsbanan än vad som krävs för att upprätthålla standarnden för 80 kilomter i timmen.

Behöver man vara orolig över att banan läggs ned?

– Trafikverkets uppfattning är att det här är en viktig regional bana som är betydelsefull för regional pendling. Den är viktig för både näringslivet och medborgare och det inser vi också, säger Bengt Rydhed.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.