Bra drag i Sunne i veckan

Uppdaterad
Publicerad

1926. Det var senaste gången Värmland stod som arragör för ett schack-SM. Men denna veckan var det dags igen när Sverigeeliten samlades i Sunne för många snabba drag.

I Sparbankshallen i Sunne samlas denna veckan 700 schackspelare tävla i flera olika klasser. Under torsdagen avgjordes blixt-SM, en snabbare form av schack där ett parti inte får ta mer än cirka 6 minuter. En av alla tävlande var Martin Jogstad från Eslöv, som när SVT Nyheter Värmland pratar med honom precis hade vunnit sin andra match.

– Det kändes lite nervöst men bra, jag spelade ganska bra. Missade någon kombination eller så men annars kändes det bra, säger han.

Vad har du för mål med den här SM-veckan?

– Det skulle vara kul att vinna junior-SM såklart, jag ligger tvåa nu så jag satsar på det.

Träning – ett genidrag

En person med bra koll på schack är överdomare Tapio Tikkanen som vet vad det viktigaste är om man vill lyckas inom schack.

– Träna, träna, träna och så behöver man lite anlag. Som ung är det spel som gäller men vill man bli riktigt bra behöver man träna och då tränar man öppningar, mittspel och slutspel, säger han.

Hörs det någon gång heja-rop i hallen?

– Nej, då får man åka till Mallbacken säger Tapio Tikkanen och skrattar.

Här kan du följa tävlingarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.