Trots ett tillskott på 10 miljoner för neuropsykiatriska utredningar börjar pengarna ta slut och dessutom vill BUP själva ta kommandot och ta tillbaka ägandet av hela processen. Foto: SVT

Dyr nota för att korta BUP-kö

Uppdaterad
Publicerad

Den långa kön till neuropsykatrisk utredning för barn har blivit något kortare, men det har kostat. Landstinget i Värmland har tvingats använda sig av sex olika privata vårdbolag.

769 barn och ungdomar i Värmland väntar på en neuropsykiatrisk utredning, alltså en utredning för att få veta om ett barn har till exempel adhd eller någon form av autism. En lång kö, men den har minskat. I maj var det 843 barn i kö och 170 nya har tillkommit efter det.

– Det är jättemånga barn, men då ska man komma att man behöver ingen diagnos för att få hjälp på BUP, men det är klart att det är många barn som vätanr på utredning, säger Maria Svensson, tf verksamhetschef på BUP, barn- och ungdomspsykiatrin vid Landstinget i Värmland.

Ohållbar situation

Den som väntat längst i Värmland har väntat i ca 2 år. De långa väntetiderna och den höga bealstningen gjorde situationen ohållbar såväl för personal som för patienter.

Landstinget vände sig då till privata vårdbolag. Sex olika vårdbolag har landstinget upphandlat avtal med.

– För oss har det varit ett enda syfte och det är att barn ska få hjälp så snabbt och så bra som möjligt och då behövde vi komplettera med något annat och deå var det här med att upphandla ett bra alternativ, säger landstingsrådet Marianne Utterdahl (SIV).

– Fördelarna med det här är ju att barn som har väntat länge får en diagnos som de behöver för att få hjälp med stöd av LSS (lagen om , sen finns det problem med att utredningen inte görs i ett sammanhang och ibland går det lite för fort och det är inte så bra, Maria Svensson, tf verksamhetschef på BUP.

Dyr nota

Fram till augusti i år hade 280 barn fått specialistvårdsremisser  skickade till de privata bolagen.  Och det blir en dyr nota för landstinget. En neuropsykiatrisk undersökning på de privata vårdbolagen kostar mellan 26 000 kronor och 42 000 kronor.

– Det är en stor kostnad. Neuropsykiatrtin fick ett tillskott på 10 miljoner, men det räcker inte, det kostar nästan det dubbla, säger Maria Svensson.

– Vi prioriterar barn och ungas psykiska hälsa, vi ska klara alla barn så snabbt som möjligt och till rätt pris, säger Marianne Utterdahl (SIV).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.