Årjäng lockar med 50 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

150 kronor extra i timman erbjuder Årjäng de sjuksköterskor som tar ett sommarvikariat i kommunen.

– Det innebär en månadslön på runt 50 000 kronor, säger Stefan Olsson, sjuksköterska som arbetar på korttidsboendet Kvarnåsen i Årjäng.

Han sitter just nu och arbetar med att få ihop ett sommarschema på arbetsplatsen.

– Det är jättesvårt och jag har många schemapass som det inte finns folk till, säger Stefan Olsson.

Kommunen har försökt få sjuksköterskor via sju bemanningsföretag.

– Vi har varit nära att skriva avtal, men så har en annan arbetsplats bjudit över och då har vi förlorat dem, fortsätter Stefan Olsson.

Svårt att hitta sjuksköterskor året runt

– I år har det varit värre än det någonsin har varit tidigare. Det är väldigt stor konkurrens om sjuksköterskor, menar områdeschef Diana Jäppinen Torin.

Även när det inte är sommar är det svårt att besätta alla sjukskötersketjänster i Årjäng, enligt Diana Jäppinen Torin.

– Så det måste till något extra för att vi ska kunna lösa bemanningssituationen och då blir det en högre lön, säger områdeschef Diana Jäppinen Torin.

Ordinarie personal som går in och jobbar en semestervecka får 6000 kronor extra. Hon hoppas att extraersättningen kan locka några sjuksköterskor att jobba i Årjäng. Några är på gång efter att erbjudandet om extra ersättning blivit känt.

– Vi får också extra ersättning om vi går in och tar extrapass under sommaren. Synpunkten är väl snarare att vi vill ha tätare bemanning och högre lön året om, så att vi inte blir så sårbara under sommaren, menar Stefan Olsson.

Även förra sommaren lockade Årjängs kommun med högre lön till vikarier.

Allt vanligare

På Vårdförbundets avdelning i Värmland är Eva Strandh ordförande och hon menar att det blir allt vanligare att kommuner erbjuder extra ersättning för att locka vikarier på sommaren.

– Den situation vi har i Årjäng speglar den situation vården står inför i hela Sverige, säger Eva Strandh.

Bristen på sjuksköterskor i just Årjäng beror på tre saker, enligt Eva Strandh,  närheten till Norge med höga sjuksköterskelöner, en ny stor privat aktör, Förenade Care, driver två äldreboenden i kommunen och Årjängs geografiska läge.

– Det är långt att pendla till Årjäng från andra kommuner, säger Eva Strandh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.