Kropparna efter de omkomna har bärgats

Uppdaterad
Publicerad

Dykare lokaliserade under natten det flygplan som rapporterades försvunnet sedan anhöriga slagit larm på lördagseftermiddagen. Planet hittade på botten strax före 01-tiden – två döda personer hittades i planet.

Det var vid 14.20 som det enmotoriga propellerflygplanet av typen Jak-52 lyfte från Brattforshedens flygplats i Värmland. Planet ska ha varit fulltankat, vilket innebär cirka två timmars flygtid.

Sjöfartsverket larmades efter att flygplatsen inte fått kontakt med planet via radio. Det har heller inte landat på någon annan flygplats i närheten och ingen nödsignal har ännu uppfattats.

Kraftledning slitits av

Boende i området runt sjön Alstern har haft strömavbrott sedan eftermiddagen och vid en kontroll upptäcktes att två trådar på en kraftledning slitits av klockan 14.27.

Helikoptrar och flygplan sökte efter planet, och kunde vid överflygning se oljefläckar på ytan av Alstern, som ligger en kilometer från Brattforshedens flygplats.

Erfaren pilot

Piloten hade planerat en nöjestur med planerad retur till samma flygplats.

– Det ska vara två män i 30-årsåldern hemmahörande i Värmland och Västsverige i planet, berättar Daniel Lindblad, pressinformatör Sjöfartsverket.

– Piloten ska ha varit mycket erfaren och själv flyglärare.

Vid 15-tiden på söndagen hade kustbevakningens dykare bärgat kropparna efter de två omkomna männen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.