Förmånerna kvar trots kritik

Uppdaterad
Publicerad

Kommunledningen i Torsby fick ta emot kritik från flera ledamöter när kommunfullmäktige på tisdagskvällen tog upp frågorna om förmåner och löneökning för kommunens chefer och nyckelpersoner. Men förmånerna kommer inte att rivas upp, i alla fall inte nu.

– Det här är ju en försöksverksamhet. Visar det sig att det inte blir bra kommer vi inte fortsätta med det, säger kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen (S).

Vänsterpartiets Bengt Berg är kritisk.

Torsby förmåner

– Varför är det de högst avlönade som fått de största förmånerna? frågade han och pekade på löneökningar för de högst avlönade cheferna med tolv procent, dessutom förmånsbilar och möjlighet till stanna-kvar-försäkring.

Vill göra om processen

Miljöpartiets Birgitta Karstensson pekade på att frågan om förmåner till chefer och andra bör ha hanterats i kommunfullmäktige. Hon tycker att processen ska göras om.

– Den här frågan är alldeles för stor för kommunstyrelsen. Borde vi inte ta det här en gång till? Hur vill vi egentligen ha det?

Något svar fick hon dock inte.

Också moderaterna hade synpunkter på förmånerna.

– Det skorrar illa, säger Ingemar Hansson (M) om förklaringen att chefernas förmåner handlar om svårigheterna att rekrytera nyckelpersoner.

”Hätsk debatt”

Kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen (S) sa att motivet till förmånsprogrammet, där förmånsbilar till chefer är en del, är svårigheten att rekrytera personal. Inom tio år kommer 405 anställda i Torsby kommun att gå i pension.

Det har varit en tuff debatt om löneökningar och förmåner för cheferna i kommunen på sociala medier. Ann-Katrin Järåsen (S) säger att hon känner sig personligt angripen i den debatt som varit.

– Det har varit en debatt som stundtals varit hätsk. Det har varit tufft, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torsby förmåner

Mer i ämnet