Från dans till skivstång och tunga vikter

Publicerad

Muskler, teknik och mental styrka. Det handlar om tyngdlyftning – en sport som lockar allt fler tjejer.

Hemma på väggen hos 21-åriga Surya Sundqvist från Karlstad hänger numera en guldmedalj från Nordiska Mästerskapen i tyngdlyftning. Surya har även svensk rekord i både ryck och stöt i sin viktklass.

Det hade hon inte kunnat ana för ett drygt år sedan.

– Jag har hållit på med dans i hela mitt liv, sedan jag var fyra år gammal. Först balett, sedan jazzdans och på gymnasiet tränade jag modern dans, säger Surya Sundqvist.

Lämnade dansen för tygndlyftning

Allt ändrades när en kompis tog med henne till gymmet för att testa tyngdlyftning.

– Alltså, man rör ju kroppen även i tyngdlyftning, och då blev det dansant fast med en skivstång. Det kändes bra, det fungerade. Jag får ju hjälp av att jag har dansat, jag har lätt för att ta in rörelser.

Suryas tränare David Eliasson håller med.

– Rörlighet är en förutsättning för att kunna syssla med tyngdlyftning, kunna utföra teknikerna på ett bra sätt, säger han.

”Mycket damer”

På Karlstad Atletklubb ser man att allt fler tjejer väljer att satsa på tyngdlyftning och styrkelyft.

– Det är mycket damer. Av tradition så kanske man föreställer sig att tyngdlyftning är en herrsport och så har det varit, men så är det inte i dag. Det är mycket damer som kör och damerna är bättre än herrarna. Det är kul tycker jag, säger David Eliasson.

Hur blir man stark som tjej?

– Först och främst börjar man att träna och så ska man inte köra med för lätta vikter. Man klarar mer än vad man tror. Man ska våga lägga på vikter, samtidigt som man ska tänka på tekniken så att man inte skadar sig, säger Surya Sundqvist.

Vad siktar du på?

– Jag vill inte sätta mål än så att jag blir besviken. Jag tänker mer ”ta det lugnt så kommer det senare”, säger Surya.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.