Fyller rutor med ord

Uppdaterad
Publicerad

Bygger flätor av ord: 14 bokstäver, börjar på K och har ett M i mitten.

Rätt svar: korsordsmakare. Och en av de vassaste han finns i Arvika.

Per-Enar Hedberg sitter framför sin dator i villan i Arvika. Framför sig på skärmen har han sitt nästa uppdrag. ett rutnät, stort som ett A4-ark som ska förvandlas till ett korsord.

– Det här är det underlag som jag har fått från redaktören på tidningen som har beställt, säger han.

Så börjar han fylla rutorna med ord. Alla ord ska in först, sen är det dags för lösningarna eller nycklarna som det heter på korsordsmakarspråk. Hur långsökta svaren är avgör svårighetsgraden.

– Som korsordskonstruktör vill man lura upp lösaren på läktaren. Sätta honom på fel spår, säger han.

Per-Enar gjorde sitt första korsord åt facktidningen på sitt jobb i början av 80-talet. Sen dess har det blivit 400 till. Svenska Dagbladet, tidningen Vi, korsordstidningar ja hans korsord har publicerats nästan överallt

Det inte bara byggs korsord hemma i Arvika, det löses en hel del också, gärna med hustrun Cecilia som också står för korrekturläsningen:

– Jag tycker han är ganska bra. Ibland tycker jag korsorden blir lite tråkiga men det är svårt att göra alla korsord roliga och få med några underfundigheter, säger Cecilia Hedberg.

För den som gillar att lösa korsord är webben numera en guldgruva men Per-Enar är av det lite mer traditionella slaget.

– Nej, papper och penna ska det vara. Kulspetspenna ska det vara när man löser korsord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.