Foto: David Hårseth

Glassbranden utreds som mordbrand

Uppdaterad
Publicerad

En storbrand förstörde inatt ett glasslager i industriområdet på Örsholmen i Karlstad. En stor lokal har förstörts, liksom tre lastbilar. Polisen i Värmland uppger att byggnaden var helt övertänd när man kom dit och att den inte gick att rädda. På platsen pågår fortfarande nu på morgonen eftersläckningsarbete.

Larmet kom in 00:16 och ett 30-tal brandmän från fem brandstationer kämpade mot branden.

– Det var en fullt utvecklad brand när vi kom, säger Hans Berged, räddningschef i beredskap i Karlstads kommun.

Förhindra spridning

Enligt Berged startade branden i lastbilar som stod under en lastbrygga vid byggnaden. Elden nådde taket på lastbryggan och spreds därifrån in i lokalerna, som han beskriver som en distributions- och lagerdel på cirka 1.200 kvadratmeter. Branden nådde även kontorsdelen, som också ligger i anslutning till lastbryggan.

– Vi visste inte ett tag om det skulle sprida sig till frysdelen men målet var att rädda den delen och att förhindra att branden spred sig till omkringliggande byggnader. Och det lyckades vi med, säger Berged.

Utreds som mordbrand

Polisen har spärrat av området.

– Ärendet utreds som mordbrand eftersom vi inte kan hitta någon orsak till att dett det börjat brinna. Vi kommer att genomföra en teknisk undersökning så fort det är möjligt, säger Tommy Lindh, polisens presstalesman.

Enligt räddningstjänsten glöder det fortfarande på vissa håll på platsen.

– Det är en hel del glödbränder som pyr ännu. Vi kommer att åka tillbaka till platsen senare i kväll och se över om vi behöver spola mer vatten, säger Thomas Hörnström, brandmästare på räddningstjänsten Karlstad till SVT Nyheter Värmland vid 16-tiden.

Hörnström beskriver branden som en totalskada.

– Vi hade förhoppningar om att klara fryslagret, men värmen har varit så hög att allt därinne är skadat. Taket har smält och sjunkit in, säger Thomas Hörnström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.