Glesbygdskyrkan i kläm av ADSL-avvecklingen

Uppdaterad
Publicerad

Kyrkan i glesbygden riskerar att drabbas hårt i takt med att ADSL-nätet avvecklas i landet. Arvika pastorat har svårt att hitta ett hållbart alternativ.

Kyrkoverksamheten i Brunskog är ett av de områden av kyrkor och församlingsgårdar som kan komma att drabbas negativt av ADSL-avvecklingen. I nuläget är en stor del av verksamheten kopplad till ADSL. Både lås, brandlarm, bokningar, värmesystem samt kommunikationen inom Svenska Kyrkan, är beroende av internet.

Två kyrkobyggnader i Arvika centralort har fiber sedan några år tillbaka, men bland pastoratets övriga kyrkor och församlingsgårdar kan framtiden bli problematisk. I Brunskog ligger fiberföreningen långt framme, men kyrkoherden Valter Fryxelius befarar att om fiberföreningar är framgångsrika kan ADSL-nätet bli olönsamt och läggas ner snabbare.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

– Vi vill hänga på och vi vill hänga med, men vi har inte hur mycket pengar som helst. Lägger vi ut nu så har vi inte råd till det, och väntar vi så har vi inte råd till det heller. Så illa är det, menar kyrkoherden Valter Fryxelius, om möjligheten till att få fiber.

Analoga nätet ska fasas ut

Det finns i nuläget inget beslut som berör pastoratet, om avveckling av ADSL i Arvika Kommun, men det analoga nätet kommer att fasas ut med tiden. När det kommer att ske i Arvika med omnejd, är det ingen som vet.

– Det är en väldigt gammal teknik och den är begränsad. Den går inte att modernisera för att möta framtidens krav och behov, men det vi gör i dagsläget är att miljardsatsa på både fiber och det mobila nätet, säger Roija Rafii, presstalesman på Telia, till SVT Nyheter Värmland.

Men Valter Fryxelius ser inte lösningen i varken fiber eller i det mobila nätet – 4G.

– Det är inget alternativ för oss. Det är bra som privatperson, men till exempel här på Gammelvala i Brunskog, om det är 5.000 eller 8.000 personer som är här samtidigt och ska trängas på 4G, inte vill vi att vårt brandlarm, våra styr- och reglersystem och vår kyrkobokföring ska vara beroende av hur många som trängs vid en radiomast, menar Fryxelius, som känner att pastoratet befinner sig i ett skruvstäd.

Svårt med planeringen

– Jag tycker att det är jättetråkigt att de känner sig oroliga och så ska det absolut inte behöva vara. Om det skulle bli ett beslut på avveckling, så får de det beskedet skickat till sig långt i förväg. Det blir alltså minst sex månader innan det är aktuellt som de får besked, säger Roija Rafii.

Men pastoratets budget läggs i treårsintervaller, vilket gör planeringen svår och det finns en rädsla inför att få ett meddelande om avveckling från internetleverantören Telia, med enbart sex månaders framförhållning.

– Vi känner oss obekväma. Vi vill att våra medarbetare ska kunna jobba decentraliserat, menar Fryxelius.

– Det är jättetråkigt att vår planering inte blir att stämma överens med deras budgetering, men det finns som sagt idag inget beslut om avveckling, och därför är det svårt att uttala sig kring deras situation i det läget, men det de ska veta om och ha med sig är att vi har en miljardsatsning fram till 2018 för att kunna förse så många som möjligt med fiber och det mobila nätet.

Även på glesbygden?

– Vi satsar i hela Sverige, avslutar Roija Rafii till SVT Nyheter Värmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet