Norrmännen fortsatt shoppingglada

Uppdaterad
Publicerad

Norrmännen handlade för 16,9 miljarder i Sverige under förra året. Det var en ökning med fyra procent trots raset för den norska kronan och krisen inom oljeindustrin.

Inget tyder heller på att gränshandeln kommer att minska de närmaste 10 åren. Det skriver Svensk Handel i en rapport som presenterades idag.  Förra året ökade gränshandeln med 600 miljoner och näst mest i landet handlar norrmännen i Charlottenberg.

Enligt rapporten spelar växelkursen ingen större roll för gränshandeln. Avgörande är istället de höga skyddstullarna på jordbruksprodukter i Norge och punktskatterna på alkohol , tobak och socker som gör vissa varor dubbelt så dyra som i Sverige .

Eftersom ingen politisk förändring är i sikte räknar man inte med nån nedgång i gränshandeln de närmaste 10 åren.

I Eda kommun där 21 procent av de sysselsatta jobbar i detaljhandeln är oron för framtiden inte särskilt stor.

–  Över överskådlig tid så ser vi inte att det ska minska, utan fortsätta öka eller vid en viss tidpunkt jämna ut sig, säger Stefan Johannessen, näringslivstrateg på Eda kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.