Foto: Arkiv

Gräsbrand härjade i Väse

Uppdaterad
Publicerad

En gräsbrand spred sig i Väse idag efter att några personer hade eldat ris ute på en åker.

Räddningstjänsten fick larmet om en gräsbrand på en öppen åker klockan 13.19 på söndagen. Enligt räddningsledaren var det några som hade eldat ris, och när den kraftiga vinden plötsligt vände kunde de inte längre begränsa elden som började sprida sig över fältet.

– När de ringde så lät det som att elden redan hade fått fäste i skogen intill, så vi drog på stort och skickade enheter både från Karlstad och Molkom till platsen, säger Tomas Hörnström, räddningsledare.

Men när räddningstjänsten från Väse kom till platsen visade det sig att det bara var gräset som brann.

– Det var ungefär en halv fotbollsplan i storlek.

Inte ovanligt

Det är inte ovanligt med gräsbränder så här års, när gräset från förra året är torrt och många vill elda trädgårdsavfall. Räddningstjänsten tipsar om vad man bör tänka på om man ska elda nu.

– Någon form av vatten måste man ha på plats, och räfsor som man kan begränsa elden med.

– Sedan ska man också ta vinden i beaktning, när det blåser så här mycket som det gjorde idag så kanske man inte ska elda alls, säger Tomas Hörnström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.