Grums sämst att leva i

Uppdaterad
Publicerad

Grums är Sveriges sämsta kommun att leva i. Det enligt en kommunrankning som tidningen Fokus gjort.

Kommunen är för andra året i rad jumbo i underkategorin med de bästa kommunerna för äldre, och är näst sämst för familjer.

På den totala listan är Perstorp näst sämst och Flen tredje sämst.

Förra årets totaljumbo Haparanda har klättrat till 267:e plats på den 290 kommuner stora listan.

-Vi har inte nog med miljonärer som bor i kommunen, det brukar dra ner det, säger kommunalrådet Torbjörn Bood om kommunens jumboplats till TT.

Fokus rankning ger Torbjörn Bood inte mycket för.

-Det var inte värst många år sedan, när jag kollade på det där sist, då var en av beräkningsgrunderna hur många miljonärer per tusen invånare som fanns. Det är ganska tydligt vem som kan vinna de tävlingarna. Det är en av många undersökningar som finns, och kanske inte den man hetsar upp sig mest över. Så är det ju.

TT: Hur skulle du själv säga att det är att bo i Grums, om du får göra lite reklam?

-Ja du, det är svårt. Jag har faktiskt aldrig bott någon annanstans så jämförelsen blir något haltande. Men jag har trots allt jobbat på en större ort under merparten av livet och här är det nära till allt, man hälsar på i stort sett alla som bor här. Ett småsamhälle på den värmländska landsbygden. Ganska nära till det mesta.

Bästa och sämsta kommunerna

De 10 bästa

1:Solna

2:Nacka

3:Lidingö

4:Lund

5:Danderyd

6:Umeå

7:Stockholm

8:Öckerö

9:Gnosjö

10:Sollentuna

De 10 sämsta

1:Grums

2:Perstorp

3:Flen

4:Lilla Edet

5:Ragunda

6:Sala

7:Bjuv

8:Hagfors

9:Ockelbo

10:Nordanstig

Källa: Fokus (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.