Hagfors kommun är en av fyra kommuner i Värmland som inte har infört tobaksfri arbetstid. Foto: SVT

Hagfors nobbar rökförbud under arbetstid

Uppdaterad
Publicerad

Fler och fler kommuner i Värmland inför nu totalt rökförbud under arbetstid, men i bland annat Hagfors finns inga sådana planer. Organisationen Lärare mot Tobak riktar kritik mot kommuner som inte inför rökstopp.

Hagfors kommun är en av fyra kommuner i Värmland som inte har infört tobaksfri arbetstid. Anläggningsarbetarna Christer Carlsson och Bo Ek är anställda av kommunen. De röker från och till, och ser helst inte ett politikerbeslut i form av rökförbud.

– Ja, då får jag väl smita undan då, skrattar Bo Ek.

Skulle du klara av att inte röka under en hel arbetsdag?

– Nja, det vet jag inte. Då får jag väl ta det på rasterna och åka härifrån då, om det blir så.

– Jag ser det så här, det beror på var du jobbar. För oss som kanske står på en badplats och lägger bryggor, då är det väl kanske inte så farligt att tända en cigarett, säger kollegan Christer Carlsson.

”Beroendet styr”

– Jag ser det som en viktig hälsofråga. Det är oftast inte ett eget val, utan det är beroendet som styr att man fortsätter att röka. Majoriteten av dem som röker, de vill sluta eller vill minska sitt rökande. Rökfri miljö är ett oerhört viktigt stöd, påpekar Ingrid Talu, ordförande för organisationen ”Lärare mot Tobak”.

Men i Hagfors kommun ser man annorlunda på frågan.

– Vi har ju jobbat mer med morötter än med piskor. Vi har jobbat med stimulerande åtgärder istället för förbud. Då har vi jobb med företagshälsovården och jobb med att man får gå sådana här rökavvänjningsprogram, istället för att införa ett förbud mot rökning på arbetstid, menar Åsa Johansson, kommunstyrelsens ordförande i Hagfors kommun.

Svårt beslut att följa upp

Att det är fritt fram för skolpersonal att röka utanför skolområdet under arbetstid har fått ”Lärare mot Tobak” att reagera, då de menar att kommunerna inte tar ansvar för elevernas skolmiljö.

– Skolan är inte vilken arbetsplats som helst. Vi är där för barns och ungas välbefinnande och vi ska skapa en hälsofrämjande miljö. Det är många andra saker jag inte kan göra i skolan. Jag kan ionte komma när jag vill, jag måste passa mina tider, jag kan inte ta ett glas vin, säger Ingrid Talu.

– Ja, vi kan ju skriva ett papper och ta ett beslut, men då måste vi ha ett sätt att följa upp beslutet på också, och vilka konsekvenser har vi som arbetsgivare rätt att sätta in om man bryter emot den regel som då blir, eller det förbudet som då blir, frågar sig Åsa Johansson.

Du tycker att det är ganska skönt som det är nu, när det inte finns något förbud?

– Ja. Det är nog med förbud, avslutar Bo Ek.

Utöver Hagfors har inte heller kommunerna Torsby, Hammarö och Kristinehamn infört rökförbud under arbetstid, men på Hammarö planeras ett förslag att läggas fram, om rökfri kommun. Övriga tolv kommuner i Värmland har ett infört ett förbud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.