Hälften så många älgar får skjutas

Uppdaterad
Publicerad

Älgstammen i Värmland har minskat kraftigt, och målen för avskjutningen under älgjakten har halverats på bara tre år.

I morgon drar årets älgjakt igång i större delen av Värmland. Men jaktens betydelse har minskat i takt med att allt färre djur får skjutas.

Osäkra experter

Inventeringar visar att älgstammen försvagats kratigt. I år får 4237 djur fällas , jämfört med 8579 under jakten 2012. Trots det är inte ens länsstyrelsens experter säkra på att minskningen av avskjutningen är tillräcklig.

Älgjakten

– Det är väldigt komplicerat, och tidigare beräkningar har visat sig inte riktigt stämma, säger Fredrik Wilde, vilthandläggare på länsstyrelsen i Värmland.

Vet inte ens ni experter riktigt hur mycket älg man kan jaga?

– Nej det får jag nog lov att säga. Nu när älgstammen är så svag på många håll blir den extra känslig. Om man gör lite fel märks det ganska mycket, och det kan ta lång tid att återhämta.

Ojämn fördelning

Enligt länsstyrelsen är vargen en stor del av förklaringen till den krympande älgstammen. Under den gångna vintern berördes Värmland av ett 30-tal vargrevir. Det gör det svårt att bedöma hur mycket älg jägarna kan skjuta.

– Även inom vargreviren är älgstammen ojämnt fördelad, säger Fredrik Wilde.

– Det känner jägarna av när de kommer ut i skogen. Man vet aldrig om det finns mycket eller lite älg.

Börja försiktigt

Länsstyrelsen uppmanar nu jägarna till stor varsamhet, särskilt under jaktens första dagar.

– För att inte älgstammen ska minska ytterligare bör man vara väldigt försiktig de här första älgjaktsdagarna. Om man till exempel ser lite älgkalv i ett område ska man vara väldigt försiktig med att skjuta vuxna djur, säger Fredrik Wilde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älgjakten

Mer i ämnet