Hammaröbo fast i Nepal

Uppdaterad
Publicerad

19-årige Andreas Sjövall från Hammarö befann sig vid Mount Everests fot när Nepal drabbades av den förödande jordbävningen. Nu försöker han ta sig hem.

Hammaröbon Andreas Sjövall hade rest till Nepal tillsammans med en kamrat för att vandra i bergen. När jordskalvet drabbade Nepal i lördags befann han sig i byn Gorak-Shep som ligger på 5 140 meters höjd  i närheten av baslägret vid Mount Everest.

– Planen var att vi skulle vandra till baslägret. Vi hann fram dagen innan skalvet, berättar Andreas Sjövall när vi får kontakt med honom via telefon.

Jordbävning i Nepal

Men kamraten mådde inte bra av höjden och lämnade byn. När skalvet kom befann sig Andreas i ett övernattningsboende.

– Hela huset skakade. Folk sprang ut men ropades in igen eftersom skalvet hade utlöst en lavin, säger Andreas Sjövall.

Täcktes av snö

Lavinen nådde ända fram till huset han befann sig i.

– Fönstren täcktes av snö. De som inte hade hunnit in innan lavinen nådde fram var helt täckta av snö, berättar han.

Då förstod inte Andreas hur allvarligt läget var.

– Jag var inte rädd, mest överraskad. Det var först när det började komma skadade människor från baslägret som allvaret gick upp för mig. Då blev jag orolig. Vi visste ju inte om stigarna var förstörda och om det var säkert att ta sig ner från byn.

Kraftiga efterskalv

Andreas Sjövall stannade ett par dygn innan han påbörjade vandringen nedåt. De dygnen var fyllda av kraftiga efterskalv.

– Allt eftersom fylldes byn av oroliga och skadade, berättar Andreas.

När vi får kontakt med Andreas Sjövall befinner han sig i byn Namche Bazaar som ligger på 3 400 meters höjd.

– Målet är att komma ner till flygplatsen i Lukla, flyga till Katmandu och därefter ut ur landet och hem.

Kö till flygen

Men det är oklart när Andreas kan ta sig dit. Det är gott om klättrare och turister i området som vill därifrån. Det är kö till flygen och svårt att hitta boende.

– Fast just nu är det nog lugnast och säkrast här uppe i bergen. Katmandu ska vara kaotiskt, säger Andreas Sjövall som i dagsläget inte har en aning om när han kan ta sig hem igen.

– Mina tankar går ändå i första hand till offren för skalvet. Jag har sett byar som är i stort sett oskadda medan andra är helt förstörda, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Nepal

Mer i ämnet