Här är Värmlands lyxigaste gris

Uppdaterad
Publicerad

Värmländskt griskött på de fina krogarna i Stockholm. Det börjar bli verklighet sedan grisbonden Ingemar Olsson på Alkvetterns herrgård börjat producera kött som stjärnkockarna efterfrågar.

De kotletter som vi hittar i våra köttbutiker passar inte många stjärnkockar i Stockholm. Det ska vara mera fett på dem, men de får inte komma från tjocka grisar. Grisarna ska vara framavlade med speciella egenskaper.

– Det ger grisköttet mera smak, kanske liknande det som man äter i Italien eller Spanien, berättar Ingemar Olsson.

Ingemar Olsson nappade på kockarnas önskemål och beslöt sig för att ta fram griskött som passade, men det var ingen lätt process.

– Det har nog tagit tre år att få fram lämpliga grisar. De slaktas någongång efter att de blivit ett år gamla. I övrig svinuppfödning sker slaktningen betydligt tidigare.

”En smal nisch”

5.000 slaktgrisar producerar Ingemar Olsson på sin gård varje år. Han har en omsättning på runt 15 miljoner kronor.

– Jag tror inte att det här kommer att sprida sig bland grisbönderna. Det här är en smal nisch som kompletterar annan produktion av slaktgrisar. Jag tror inte att det här kommer att leda till någon stor omställning bland landets grisbönder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.