Foto: SVT

Hemligt avtal kan strida mot reglerna

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Värmland har tagit del av uppgifter i dokument som hemligtstämplats av Karlstad Airport AB.

Det finns juridiska risker med Karlstad Airports avtal med flybolaget BMI. Det skriver flygplatsens vd Peter Landmark i ett beslutsunderlag, som hemligstämplats av Karlstad Airport AB, men som vi tagit del av.

Det är avtalet med flygbolaget BMI om trafiken till Frankfurt, som bland annat innebär att flygbolaget hittills inte betalat några startavgifter eller avgifter för incheckning och bagagehantering i Karlstad, som kan strida mot lagar eller regler, enligt flygplatschefen.

SVT avslöjar: Flygavtalet

Flera risker

Så här skriver Peter Landmark:

”Karlstad Airport har härigenom exponerat sig för en rättslig risk som bland annat kan innebära en risk för skadeståndskrav från andra flygbolag än BMI”.

”Det finns en risk för att avtalet bedöms innefatta ett otillåtet stöd enligt EU-fördraget...”

”Härutöver kan det finnas skatterättliga aspekter på avgiftsbefrielsen. Det kan inte uteslutas att Airport exponerat sig för en skatterättslig risk”.

Styrelsens ansvar

Karlstad Airports styrelse har i efterhand, på mötet i december, godkänt vd:s muntliga avtal, som gjordes i april, och det innebär att det juridiska ansvaret nu ligger hos styrelsen.

SVT Nyheter Värmland har i flera dagar förgäves sökt vd Peter Landmark och styrelseordförande Nina Larsson för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT avslöjar: Flygavtalet

Mer i ämnet