”Hög risk för depression och psykisk ohälsa”

Uppdaterad
Publicerad

Runt fem procent av värmländska skolbarn utsätts för regelbunden mobbning. Och för de som drabbas kan det få allvarliga konsekvenser även i vuxen ålder.

Tidigare i veckan berättade vi om 17-åriga Nancy Olsen från Charlottenberg som mobbades svårt i tio års tid. Nancy var bara nio år gammal när hon först började brottas med självmordstankar – på grund av mobbningen.

– De kallade mig en massa saker, jag var värdelös, jag förtjänade inte att leva. Alla orden sitter kvar. Ett slag var helt okej att ta, blåmärken försvinner men orden sitter ju alltid kvar. Det blev som en sanning till slut, säger Nancy Olsen.

Påverkar hela livet

Nancy är långtifrån ensam. Linda Beckman är lektor vid Karlstads universitet har i flera studier tittat på mobbning. Enligt henne är cirka fem procent av alla skolbarn i Värmland utsatta för regelbunden mobbning.

Och forskning visar att mobbas man som barn kan det påverka resten av livet.

– Det får konsekvenser vad gäller det sociala, man kan få problem med relationer, men även vad gäller utbildning och hur man lyckas i arbetslivet. De som mobbats i ung ålder har en högre risk för depression och psykisk ohälsa, säger Linda Beckman.

Inte trygg någonstans

Linda har i sin forskning jämfört traditionell mobbning och nätmobbning.

– Jag skulle inte säga att nätmobbning ökar jämfört med traditionell mobbning. Det man däremot ser är att nätmobbning och traditionell mobbning överlappar varandra till stor del – upp till 80 procent. Blir man utsatt för det ena så blir man utsatt för det andra också. Det börjar vanligtvis som traditionell mobbning och sedan kanske det fortsätter över på nätet. Så man är inte trygg i hemmet heller, säger Linda Beckman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.