Hon är Årets bröstvän

Uppdaterad
Publicerad

Ulrika Rydh stöttade sin vän i kampen mot cancern. I kväll får hon pris för sitt stöd. För ett år drabbades Lena Gustafsson från Årjäng av bröstcancer. Sedan dess har hennes väninna Ulrika Rydh gjort allt för att stötta sin vän. Vi träffade kompisarna innan de åkte i väg till Stockholm – där Ulrika i kväll får ta emot priset Årets Bröstvän.

Knöl i bröstet

Allt började med att Lena Gustafsson kände en knöl i bröstet. Hon opererades på Valborg i fjol, påbörjade sin första cellgiftsbehandling strax efter midsommar och har sen dess genomgått flera tuffa behandlingar.

– Ulrika har varit med mig på alla läkarbesök. Hon var den sista jag såg när jag somnade och den första jag såg när jag vaknade på operation. Hon har ställt upp helt otroligt under min sjukdomstid, säger Lena Gustafsson.

Anpassade schemat

Vännen Ulrika Rydh är utbildad undersköterska och jobbar som personlig assistent. Hon valde att anpassa sitt arbetsschema för att kunna vara vid Lenas sida.

– Lena frågade mig om jag var ledig den dagen hon skulle till Karlstad på mammografi. Jag var ledig och det kändes självklart att följa med. Jag bestämde mig redan då att jag följer med på allt som Lena vill ha med mig på, säger Ulrika Rydh.

Vännerna firar

Utmärkelsen Årets Bröstvän ingår i ett bröstcancerprojekt som drivs av ett läkemedelsföretag, syftet är att uppmärksamma någon som gett sitt stöd till en kvinna som drabbats av bröstcancer. I kväll firar vännerna Ulrikas fina utmärkelse tillsammans i Stockholm.

Är du nervös?

– Ja, säger Ulrika Rydh och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.