Hon hotades av vräkning efter klagomål på hyresvärden

Uppdaterad
Publicerad

Dagar utan värme och varmvatten, trasiga eluttag och trasigt lås till ytterdörren. Men när hyresgästen klagade på värden, hotades hon själv av vräkning.

Drygt 5000 kronor betalar Pia Alfredsson för en 70 kvadratmeter stor lägenhet i Fagerås. Toaletten läcker, det är trasiga eluttag och i källaren finns bara en tvättmaskin som knappt fungerar. Men trots upprepade klagomål gör hyresvärden ingenting, menar Pia Alfredsson.

– Han lagar inte saker som är trasiga. Han har sagt att han ska göra det i flera år men ingenting händer, säger hon.

Hyresgästföreningen har tagit sig an ärendet och hjälper Pia. Ingemar Fornemo är handläggare i ärendet och har vid ett besök kunnat konstatera brister i underhållet. Dessutom har de haft svårt att få tag på hyresvärden.

– Jag tycker det är förfärligt. För att ett hyresförhållande ska fungera så krävs att det finns ett interagerande mellan hyresvärd och hyresgäst. Här brister hyresvärden på alla sätt och vis. Som jag förstått det hör han ju inte av sig när det är akuta värmeproblem, till exempel. Så kan man inte bedriva sin verksamhet som hyresvärd, säger Ingemar Fornemo.

Hotas av vräkning

Efter att Pia klagat på brister hotades hon själv av vräkning.  I en mejlkonversation skriver hyresvärden till hyresgästföreningen att han försöker få Pia avhyst från fastigheten.

Anledningen ska vara att hon slösat med varmvatten och att hennes djur förstört lägenheten. Pia själv har inte hört någonting, men är utom sig av oro för att inte ha någonstans att bo. Pias granne är även han i strid med hyresvärden och har gjort en polisanmälan.

– Jag mår fruktansvärt dåligt och kan inte sova på nätterna, säger Pia Alfredsson.

SVT Nyheter Värmland har försökt komma i kontakt med hyresvärden utan framgång under dagen. Under eftermiddagen skriver han dock i ett mejl att varken Pia eller grannen är uppsagda. Han skriver också att han inte vetat om bristerna i Pias lägenhet som han nu menar håller på att rättas till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.