Inför Valborg – polisen varnar för ny trend

Uppdaterad
Publicerad

Inför Valborgsfirandet varnar bland andra polisen och kommunerna för att stängda Instagram- och Facebookgrupper används för att skaffa alkohol.

Ungdomar använder i allt högre grad sociala medier för att skaffa alkohol. Inför Valborgshelgen varnar nu bland annat polisen och kommunerna i Värmland för en ny trend där stängda Instagram- och Facebookgrupper används för att göra upp affärerna.

– Att alkohol till minderåriga annonseras ut på nätet är ett växande problem, säger säger Magnus Wallgren, processledare i alkohol- och drogfrågor på Karlstads kommun.

Sedan tidigare är det känt att Valborg är en helg där många unga gör sin alkoholdebut. Vid en presskonferens inför Valborgshelgen konstaterades att förra årets valborg och skolavslutning i Värmland bland de lugnaste på mycket länge och att unga konsumerar totalt sett mindre alkohol än tidigare. De som fortfarande väljer att dricka konsumerar dock allt större alkoholmängder.

Presskonferensen arrangerades av antilangningskampanjen ”Tänk om”. Bakom den står Polismyndigheten Värmland, Systembolaget, Länsstyrelsen Värmland, Värmlands Idrottsförbund, Landstinget i Värmland och de värmländska kommunerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.