Ingen bilbarnstol för multihandikappad

Uppdaterad
Publicerad

Förra året ledde hennes protester till att det finns möjlighet att få taxi med bilbarnstol för patientresor.

Men problemen har ändå fortsatt för Kristin Bergkvist i Oleby när hon ska ta sig till och från sjukhuset i Karlstad med sin multihandikappade tvååring Max.

– Problemet är att vissa chaufförer som kommer inte har fått information om att Max behöver en bilbarnstol. Ändå bokas resorna på hans personnummer. Och när det fungerar härifrån är det ofta felmonterade bilbarnstolar i taxin vi skall åka hem i, säger Kristin Bergkvist.

Max har ett stort flerfunktionshinder och behöver ofta komma till sjukhuset flera gånger i månaden. Med tanke på Max sjukdom och säkerhet vill Kristin inte köra ner från Oleby till Karlstad själv utan är beroende av patientresor med taxi. Finns det då inte någon bilbarnstol i taxin är enda utvägen att ta med den egna. Dessutom måste Max treåriga storasyster följa med ibland.

– Det är jätteslitsamt. Max har epilepsi och jag måste ha koll på honom. Han kan inte sitta själv, han blir orolig av ljud och ser inte vad som sker runt omkring. I stället för att ta hand om Max tvingas jag då gå omkring som en packåsna med en eller två bilbarnstolar och en massa väskor, säger Kristin Bergkvist.

Landstinget sköter sjuktransporterna genom Värmlandstrafik som har avtal med bland annat Rudskoga Taxi. Det finns bilbarnstolar men att de inte alltid finns med eller är korrekt monterade tror vd:n Bosse Cederholm beror på att en del chaufförer kan ha missat informationen i sin handdator.

– Jag får ta på mig ansvaret för det. Jag har kanske varit försumlig i att utbilda men jag vet också att det inte är så lätt med olika typer av bilar och bilbarnstolar. Vi får utbilda i hur man sätter fast bilbarnstolar en omgång till , säger Bosse Cederholm.

– Alla i hela kedjan måste ju ta ansvar för att göra ett bra jobb och att det blir så patrientsäkert som möjligt. Man kan ju inte säga  att det här hade jag ingen information om. Då får man göra något åt det så att informationen går fram, säger Kristin Bergkvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.