Inget för badkrukor

Publicerad

Enligt Svenska livräddningssällskapet ska det vara minst sjutton grader i vattnet för att barnen ska få bada och det var precis så att vattnet i Hugn klarade sig över gränsen.

Den här veckan har många av länets simskolor startat. I Eda kommun är omkring 80 barn anmälda till årets sommarsimskola som startar den här veckan. Simskolan arrangeras i samarbete med Svenska livräddningssällskapet, SLS, och de har tagit fram riktlinjer för hur kallt det får vara i vattnet om barnen på simskola ska få bada.

– SLS har egentligen en gräns på sjutton grader men vi har kört på sexton grader sedan en tid tillbaka. Det är ju för barnens skull, för det blir ju kallt. De orkar inte vara i särskilt länge, det är för deras säkerhet, säger Linnea Bålstad, simlärare.

Och för många av barnen är simskolan en uppskattad sommaraktivitet.

– Det här är mitt tredje år, säger åttaåriga Lucas Gustavsson som går i en av simskolans grupper.

I Eda är sommarsimskolan uppdelad på fem nybörjargrupper och två märkestagargrupper. Och om det blir en kall sommar där vattentemperaturen är lägre än 16 grader blir det landträning för simkolebarnen istället.

– Då kör vi lekar på land, lite livräddning och bad-, båt- och isvett, säger simlärare Linnea Bålstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.