Innovatörer fick pris

Publicerad

I dag delades de så kallade SKAPA-priserna ut till de bästa innovatörerna i länet.

Det var vid en ceremoni på residenset i Karlstad som årets vinnare av SKAPA innovationspriser presenterades.

Fredrik Gunnarsson fick ta emot SKAPA Utvecklingspris för att ha utvecklat världens första högtalarsystem med intelligenta högtalare. ”aiFi-systemet med stapelbara högtalare skapar ett starkare och bättre ljud genom att enskilda högtalare placeras intill varandra. Ett bärbart ljudsystem som även skapar nya möjligheter för människor att umgås.” skriver Anna Lundmark Lundbergh, vd på Almi Företagspartner Värmland AB, i ett pressmeddelande.

Länsvinnaren av SKAPA Framtidens Innovatör, som är till för unga innovatörer mellan 18 och 29 år, blev Marcus Sandén, som utvecklat en applikation som ska förbättra kommunikationen med restauranggäster och på så vis öka lönsamheten inom branschen. ”Systemet är baserat på forskning och ger restaurangägaren snabb feedback från gästens upplevelse direkt in i kassasystemet.” står det i pressmeddelandet.

Vid prisutdelningen i dag fick vinnarna var sin prischeck på 15 000 kronor plus blommor och diplom. Pristagarna i Värmland går nu vidare till den nationella tävlingen som avgörs den 5 november.

Ett hederspris delades också ut av SEB. Det innehöll en check på 5 000 kronor och det gick till Charlotta Langer och Stefan Willmarsson, som utvecklat en ny EMR-vätska vid koloskopiundersökningar. ”Vid koloskopi, som är en optisk undersökning av tarmkanalen, används en speciell vätska som är både dyr och omständlig att använda. Den nya vätskan har förbättrade egenskaper, är lättare att hantera och dessutom billigare.” skriver  Anna Lundmark Lundbergh.

SKAPA Utvecklingspris

SKAPA Utvecklingspris är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel. Syftet är att ge stöd åt innovatörer så att de kan utveckla sina uppfinningar till produkter och tjänster på marknaden. Förutom det nationella priset på 550.000 kronor som kan fördelas på maximalt tre pristagare får de 24 länsvinnarna vardera 10.000 kronor från Agne Johanssons minnesfond och 15 000 kronor från Almi Företagspartner.

SKAPA Framtidens Innovatör

Var fjärde nyregistrerat företag har startats av en ung person under 30 år. För att uppmuntra ännu fler unga att våga tro på sina idéer och bidra till Sveriges utveckling lanserades 2011 utmärkelsen SKAPA Framtidens Innovatör. De nationella priserna är på 75.000, 50.000 och 25. 000 kronor. Länsvinnarna får 15 000 kronor från Almi Företagspartner.

Om Stiftelsen SKAPA

SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Patent- och registreringsverket och Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond.

Källa: Almi Företagspartner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.