Föreningen där alla får vara med

Uppdaterad
Publicerad

Idrott är till för alla, så länge man kan betala. På Kronoparken i Karlstad är intresset för jujutsu stort bland barn men inte alla har råd. Därför samlar nu kampsportsföreningen in pengar så att alla som vill ska kunna få vara med.

Torsdag kväll på Kronoparkens fritidsgård och barn och ungdomar upp till tolv år har jujutsusträning. Den lilla lokalen är nästan överfull med folk, nybörjare trängs med vana aktiva, tränare och föräldrar.

Åttaårige Birhat Yassin är klädd i en vit gi, den dräkt man tränar och tävlar i. Han har tränat jujutsu i två år och går in med fullt fokus i de olika övningarna.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

– Det är roligt att lära sig slag, spark och kast, säger Birhat Yassin.

Billigare sporterna

För barn kostar det fem hundra kronor i avgift per termin, sen tillkommer kostnader för dräkt och till exempel armskydd. I jämförelse med många andra sporter är jujutsu billigt att utöva. Men för en del föräldrar kan det ändå vara för dyrt.

För alla

Det händer att barn som vill träna i föreningen inte kan när föräldrarna inte har råd.

– Det är jättesorgligt, idrottsrörelsen ska ju vara till för alla. Det ska ju vara en del av ett integrationsarbete kan jag tycka. Ska man jobba med idrott helt ideellt så som vi gör, så är det viktigt att den är till för alla, säger Björn Johannesson, tränare i Karlstad kampsportförening.

Mynt i påse

Han berättar om barn som kommit med ihopsparade mynt i en plastpåse till träningen, för att betala. Hur barnen oroligt frågar när man måste köpa dräkt och om det verkligen är viktigt att äga egna skydd.

Föreningen har nu bildat en arbetsgrupp som via sponsorer ska samla in pengar till barn, vars förädrar inte har råd att betala för träningen.

– Tyvärr så märker man det allt för ofta att föräldrarna inte har pengarna som krävs, säger Björn Johannesson.

Inga Bingolotter

När man tränar jujustu sker ingen gallring, det spelar ingen roll att man inte kan träna varje vecka.

– Till skillnad från fotboll eller ishockey så tävlar väldigt få inom jujutsu. Man tränar för att träna, för sin egen skull.

Barnen i föreningen åläggs inte att sälja Bingolotter eller andra produkter för att dra in pengar till föreningen.

– Våra föräldrar kommer från en annan socioekonomisk situation. Vi vet alla att ofta blir det föräldrarna som i slutändan får köpa bingolotterna eller strumporna. Det har de inte råd med. Vi vill att de bidrar med sin tid när vi anordnar tävlingar istället.

Vuxit enormt

På fyra år har man vuxit från 16 medlemmar till dagens 105 och flera barn står i kö. Man behöver en större egen lokal, där man slipper flytta mattor före och efter varje träningspass. Men det svårt att konkurrera med stora elitsatsande idrottsföreningar i stan om kommunens bidrag och lokaler.

– Jag tror det är ett väldigt litet segment som får den där stora kakan. Det är nog en väldigt opassande situation egentligen där mycket barn- och ungdomsverksamhet får väldigt lite, medan det naturligtvis satsas väldigt mycket på elitidrotten, säger Björn Johannesson.

– Det stämmer inte, vi satsar ju lika mycket på alla klubbar som bedriver verksamhet mot barn och unga. Vi har ökat pengarna som vi lägger på föreningsbidrag till föreningar som arbetar vill satsa på mångfald och integration, säger Johanna Larsson (M), ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

Inga lokallöften

Kommunen har planer för Kronoparken och både cenrum och Fröding arena kommer byggas om. Men Johanna Larsson (M) kan inte ge några löften om någon ny jujutsu-lokal:

– Det jag kan lova är att vi tittar på helheten på Kronoparken och försöker hitta lösningar för alla föreningar och organisationer som är där uppe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

Mer i ämnet