Instruktioner i kärlek och mord på Wermland opera

Publicerad

Den har tagit Broadway med storm. I höst är det Europapremiär i Karlstad för musikalen En gentlemans handbok i kärlek och mord.

Repetitionerna är i gång på Wermland Opera i Karlstad. Med en dags scenrepetitioner i ryggen är ensamblen spända och fulla av förväntan. Premiär blir det den 5 november.

– Det pirrar lite grann, alla är lite nervösa för det är ganska big deal med en Europapremiär, säger Christer Nerfont, musikalartist.

”Kickade i gång”

Storyn bygger på filmen A Gentleman's Guide to Love and Murder från 1949. I fjol fick den en Tony Award för bästa musikal på Broadway. Nu sätts den upp med värmländsk touch och handlingen bjuder på både passion och ond bråd död med glimten i ögat.

– Det som jag gick i gång på var manuset och spelstilen. Det är en blandning av fars, revy och music hall. Det tillsammans med musiken och komiken och sammanflätningen med manus gjorde att jag verkligen kickade i gång, säger Markus Virta, regissör.

Schlyter i huvudrollen

Handlingen är denna: En viss gentleman har chans att bli greve – bara ett problem – åtta släktingar står före honom i kön till titeln.

– Jag såg den här föreställningen på Broadway i juni och kände efter att ha sett den ”det här skulle jag vilja ta mig an”. Nu står jag här, det känns jätteroligt och väldigt, väldigt utmanande, säger Jonas Schlyter, musikalartist och gentleman.

Tidernas utmaning

Christer Nerfont spelar samtliga åtta roller i familjen D'Ysquith – släktingarna som står i vägen för gentlemannen som vill bli greve.

– Det är ju en helt absurd grej att göra så klart. Det är tidernas utmaning, jag är livrädd och oerhört inspirerad samtidigt.

Du spelar både kvinnor och män, kommer du att hinna med alla byten?

– Det är vår målsättning, det är mycket kläder som ska bytas på väldigt kort tid. Kortaste bytet är på en halv minut, då är det alltihop som ska av och på.

Hur många av dina karaktärer överlever i slutändan?

– Det är inget jag kan gå in på.

– Jag kan inte uttala mig om detta.

– Det är konfidentiellt.

– Hm.

– Inte många kan jag säga, säger Christer Nerfont och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.