Ja till myggbekämpning i Deje

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har gett Naturvårdsverket tillstånd till myggbekämpning genom spridning av medlet VectoBac G från helikopter i Deje. Tillståndet gäller maj till augusti 2015 om myggmängden överstiger en viss nivå.

I regeringsbeslutet går det att läsa att ”situationen i de områden som avses i Forshaga kommuns ansökan har periodvis varit allvarlig, med så stora mängder stickmyggor att förhållandena har beskrivits som olidliga för människor som inte längre har kunnat vistas utomhus.

Problemet har fått stora negativa konsekvenser för människors välbefinnande. Den stora myggförekomsten kan således innebära en direkt fara för människors hälsa. Det är därför angeläget att begränsa kläckningar av nya stickmyggor i de fall där mängden bedöms utgöra ett hot mot människors hälsa.

Bekämpningsåtgärder måste i dessa fall genomföras av tvingande orsaker som har ett väsentligt allmänintresse och det finns för närvarande inte någon praktiskt genomförbar alternativ lösning för att bekämpa massförekomst av stickmyggor på kort sikt.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Myggorna i Deje

Mer i ämnet