Foto: Privat

Jägaren får polisbeskydd

Uppdaterad
Publicerad

Eftersöksjägaren som sköt en trafikskadad varg får nu polisbeskydd.

Det var på nyårsaftons kväll som eftersöksjägaren Mattias Heed i Kil fick uppdraget att avliva en varg som skadats i en trafikolycka. Efter händelsen har han utsatts för flera hot, och hans bil har vandaliserats. Hoten bedöms som så allvarliga att han nu får polisbeskydd.

– Det har gjorts en bedömning att han behöver skydd, säger Bengt Stevensson, som är länsansvarig för de jägare som anlitas för eftersök i Värmland.

– Exakt vad skyddet består i kan jag inte gå in på. Vi brukar normalt inte kommentera om någon får polisbeskydd.

Enligt Bengt Stevensson har inga felaktigheter begåtts i samband med avlivningen av varghannen.

– Allt har gått helt korrekt till. Det finns inga frågetecken.

– Det är första gången som så allvarliga hot riktats mot en eftersöksjägare, säger Bengt Stevenson.

– Just nu har vi 450 eftersöksjägare i Värmland. Ingen har avsagt sig uppdraget efter det som hänt, säger Bengt Stevenson.

Men han berättar också att frågan engagerat många och han har tagit emot många samtal från människor som engagerat sig i fallet.

– Jag tycker inte att man måste vara anonym som eftersöksjägare, men det som Mattias Heed utsatts för är för bedrövligt, säger Bengt Stevenson.

Att det finns så många som 450 eftersöksjägare i Värmland beror enligt Bengt Stevenson på att det kan vara svårt att få tag på någon som snabbt kan sticka ut och avliva ett trafikskadat djur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.