Förutom filmvisning så hålls föreläsningar – allt i jämställdhetens tecken. Foto: SVT

Jämställd film på genuskonferens

Uppdaterad
Publicerad

En ny film om jämställdhet lanseras, där enbart värmländska män medverkar. I dag visas den i Karlstad.

Filmen ”Jämställdhetsfrågan” premiärvisades på Karlstad CCC idag. Det är Länsstyrelsen Värmland och Region Värmland som tillsammans har arrangerat konferensen och filmen ska även gå att se på deras respektive webbplatser. Men det är Olle Nyåker som har skapat filmen, som innehåller en rad pojkars och mäns åsikter i jämställdhetsfrågan.

– Jag blev jätteglad när jag fick frågan att göra den här filmen, för att det är en viktig fråga som jag tycker berör alla. Jag tycker att jämställdhet utgår mycket ifrån vad man själv kan göra och vad man vill göra – en hel del självrannsakan också. Det tycker jag har kommit fram i den här filmen, säger Olle Nyåker.

Det kan inte upplevas provocerande att ytterligare en rad män får uttala sig i media?

– Jag hoppas inte det. Jag hoppas istället att det blir en inspiration, och att samtalen forstätter på alla arbetsplatser, i hem och inom idrottsföreningar, kommenterar Marianne Nilsson.

Flera föreläsare

Utöver filmen deltog fem föreläsare på konferensen – bland annat bloggaren och programledaren Navid Modiri, som offentligt skrev ett brev till sin femåriga dotter, i vilket han avslutade med att skriva att han från och med nu tänker kalla sig feminist. Även Ida Östensson från Crossing Boarders var med och föreläste om metoder för jämställdhet.

– Det vi vet idag är att män också förlorar på patriarkatet. Män har färre nära relationer än vad kvinnor har. De har mindre tid med sina barn, är mer riskbenägna och det är majoritet män på samhällets botten idag. Självmordssiffrorna är högre bland män, och så vidare. Det är jätteproblematiskt även för män att leva i det här samhället, menar Ida Östensson

Är det viktigt att föra fram just den aspekten för att få män att engagera sig?

– Ja, och som filmen gjorde, på olika nivåer, säger Östensson.

– Min personliga uppfattning kring jämställdhet är att man på ett sätt måste gå ifrån sin egen vinning och se på det stora hela, vad vi alla har att tjäna på det, men för att hitta ett engagemang så kan ju jag också känna att JAG har att vinna på ökad jämställdhet, avslutar Olle Nyåker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.