Jätteorkester ska få barn att gilla blås

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att spela blåsinstrument har sjunikit kraftigt bland mindre barn de senaste åren.

För att vända den trenden har musiklärare i tre värmländska kommuner gått samman och bildar tillfälligt en jätteorkester. 

– Jag spelar klarinett. Jag valde det för att det verkade vara ett avancerat instrument och jag gillar avancerade sakar, berättar Angelina Warnqvist, klass 4 A på Djurgårdsskolan i Kristinehamn, en av alla eleverna i den stora orkestern på 100 blåsare.

Det är tredje- och fjärdeklassare från Kil, Kristinehamn och Karlstad som tillsammans gör en turné i de tre kommunerna.

– Vi hoppas att de ska få blodad tand och vilja spela ett instrument även på längre sikt, säger Niklas Lindholm musiklärare i Kil och Karlstad.

Det är inte på musik- eller kulturskolan, utan i den vanliga skolan undervisningen sker, i ett projekt som ska få fler att vilja spela ett blåsinstrument. Eleverna får själva välja vilket, sedan har de tränat två till tre gånger i veckan.

Hedda Hammarström i klass 3 på Vikstadsskolan i Kil är en av dem som blivit riktigt biten av musicerandet. Hon spelar valthorn och funderar på att bli musiker.

– Jag tränar flera timmar varje dag, i alla fall på helgen, berättar hon.

Jonatan Gullö, klass 4 Kvarnbergsskolan i Karlstad har fastnat för trombon som han tycker låter coolt. Och armen räcker till...

– Ibland får man sträcka sig lite extra, men det går, säger han.

På måndagen bjöd 100-mannaorkestern på konserter i Kil och Karlstad. På tisdagen är det skoleleverna i Kristinehamn som får gå på konsert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.