Jildesten (S) sänker lönen

Uppdaterad
Publicerad

Storfors kommunalråd, Hans Jildesten (S) bestämde sig idag för att sänka sin lön med tio procent under resten av året.

– Jag gör det för att föregå med gott exempel, jag drar mitt strå till stacken, säger Hans Jildesten till SVT Nyheter Värmland.

Idag kom en kvartalsrapport från Sveriges kommuner och Landsting som visar att skatteintäkterna blir cirka en miljon kronor lägre än man tidigare beräknat. Detta gör att man behöver minska utgifterna ännu mer än planerat, samtidigt som man måste återställa budgetunderskott från tidigare år. Kommunalrådet väljer därför att sänka sin lön från och med april.

– Det blir mellan 5000 och 5500 kronor mindre i månaden för mig, säger Hans Jildesten (S)

Kommer det att göra någon skillnad?

– Det viktigaste är väl att kommunstyrelsens ordförande föregår med gott exempel. Jag väljer att göra det för att jag tror att det kommer att underlätta för våra verksamheter.

Är det inte tråkigt att sänka sin lön?

– Visst är det tråkigt, men samtidigt måste man se till kommunens bästa.

Kritiserades för höjning

Före valet var Hans Jildesten själv med och beslutade om en höjning av arvodet till kommunstyrelsens ordförande, med 20 %.

Hans Jildestens lön blev då 53 820 kronor. Beslutet kritiserades hårt vilket han då försvarade:

– Det är inte säkert att det är jag som är kommunalråd efter valet.

Kommer du ta tillbaka din ordinarie lön efter årsskiftet?

– Vi får se. Förutsättningen är ju att vi får ordning på kommunens ekonomi. Jag jobbar ju för att den här kommunen ska bli världsbäst, säger Hans Jildesten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.