Julivädret får bakläxa i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Årets juliväder har inte visat sig från sin bästa sida. Trots normaltemperatur är antalet soltimmar varit betydligt färre än förra sommaren.

När semestermånaden juli är slut går det att konstatera att vädret inte direkt visat sig från sin bästa sida. I alla fall inte hela tiden. Månaden inleddes med en värmebölja och ungefär en veckas strålande väder med höga temperaturer. Så trots att vädret övergick till blåsigt och grått landar årets medeltemperatur ändå på det normala. Utan de inledande dagarna av värme i början av månaden hade dock medeltemperaturen hamnat under normalt. Och det är troligen den känslan de flesta tar med sig in i augusti.

Juli i underläge

Dessutom är det svårt att jämföra med förra årets sommar då medeltemperaturen låg 3,5 till 4 grader över det normala. Juli 2014 var dessutom både torrare och hade fler soltimmar än normalt. Årets julimånad ligger ordentligt i underläge med 150 färre soltimmar jämfört med förra året.

Nicholas Pacher är på semester i Värmland tillsammans med tre kompisar och de uppskattar det svenska sommarvädret.

– Det är lite regnigt men jag föredrar det framför vädret vi har i Wien där jag kommer ifrån. Där är det 38 grader just nu. Det är alldeles för varmt. Jag tycker att det här är perfekt, säger han.

Femton grader i vattnet

Badtemperaturerna legat omkring fjorton, femton grader på många platser, något som ställt till det för simskoleeleverna runt om i länet. Helena Kapanen är badmästare i Hammarö kommun och under sommaren är hon simlärare för barnen i simskolan.

– Det är sexton grader i vattnet. Jag badar tre till fyra gånger per dag med barnen. Det är inget vidare, men man biter ihop och ler för barnens skull, säger hon.

Håller modet uppe i husvagnen

På Möruddens camping på Hammarö bor familjen Rångeby från Uddevalla. Tre barn och två vuxna i en husvagn med förtält.

– Det regnar, det regnar mycket. Och sen regnar det lite till, säger Martin Rångeby.

Men familjen, som ska bo i två veckor på campingen, har inte tappat modet av allt regnande.

– Vi har en stor husvagn och ett stort förtält. Så det är inga problem, säger Martin Rångeby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.