Kan behöva betala tillbaka lön

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli aktuellt att kräva tillbaka Torsbychefernas lönelyft. Det utspelet kommer från Miljöpartiet inför kvällens möte i kommunfullmäktige.

– Vi har klara besked från kommunstyrelsen, det står i protokollet att de avstår från löneförhöjning. Har det betalats ut felaktigt ska det gå tillbaka i verksamheten, säger Birgitta Karstensson (MP).

Hon säger att hon inte hade en aning om kommunchefernas förmånsbilar och löneökning – trots att hon sitter i kommunfullmäktige.

Torsby förmåner

Lönen har höjts

Kommunalrådets förmånsbil har beslutats i kommunfullmäktige, dock inte de åtta andra bilarna, som chefer och nyckelpersoner i kommunen har. Där finns bara ett kommunstyrelsebeslut, 1 december 2014. Där står klart att förmånen ska ”regleras genom att den anställde avstår från löneökning, vid lönerevision”.

Trots det höjdes lönen för de två högst avlönade cheferna, kommunchefen och HR-chefen, med 8 000 kronor i månader till 73 000, respektive 64 400 kronor i månaden från 1 april i år.

Ska avstå löneökning nästa år

HR-chefen Anders Björck har tidigare förklarat i SVT att det först är nästa år, 2016, som cheferna ska avstå från löneökningar.

I kväll ska all fakta om förmåner, förmånsbilar, löneförhöjningar för chefer och kostnaderna för det läggas fram för politikerna i kommunfullmäktige. Enligt Birgitta Karstensson borde det ha gjorts redan från början.

– Ja, naturligtvis. I högsta beslutande organ i kommunen ska man ju ta sådana här saker, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torsby förmåner

Mer i ämnet