Wu Lixia tycker att Karlstad är en vacker stad. Foto: SVT

Karlstad populärt turiststopp för kineser

Uppdaterad
Publicerad

Antalet gästnätter i Karlstad ökade med 16 procent i juni och juli i år jämfört med förra året. Och den största ökningen står de kinesiska turisterna för.

En grupp med turister från Kina har precis stannat till med sin buss på ett hotell i Karlstad. De sitter i foajén och surfar med sina smartphones. Resan som de är med på är en turné genom Europa.

– Vi åker till Finland, Sverige, Norge, Danmark och Tyskland, säger Wu Lixia, som är gruppens reseledare.

Har ni sett något av Karlstad?

– Ja, det är en mycket vacker stad. Den är väldigt liten, men vacker, säger hon.

Karlstad en del av den kinesiska marknaden

I juni och juli sov 25 procent fler utomeuropeiska turister över i Karlstad jämfört med förra året. Av dem står kineserna för den största ökningen, men även thailändare och indier är en stor grupp.

– Det tycker jag är bra. Fler kommer från Kina, det visar sig i hela Sverige och även i Europa. Vi är väldigt glada att Karlstad är en del av den kinesiska marknaden, säger Maria Westin, turistchef i Karlstad kommun.

Äter på kinakrog

Men även om de kinesiska turisterna tycker Karlstad är vackert så stannar de allra flesta bara en natt. En del stannar inte ens så länge, utan äter bara mat på en av stadens kinakrogar innan bussen far vidare.

– De är ofta på väg mellan Oslo och Stockholm eller ner mot Göteborg, säger Lotta Kruse, som är chef på hotell Scandic Winn i Karlstad.

– De som stannar över hinner göra lite Karlstad. De kommer på eftermiddagen, kvällningen och hinner gå ut och se sig om lite. Ofta åker de ganska tidigt dagen efter, säger hon.

I Karlstad kommun jobbar turistchefen med att de ska stanna längre än en natt, men det är inte så enkelt.

– Vi har samarbetat med researrangörer och har också haft visningsresor med press, där vi vill visa upp lite mer av vad vår destination har att erbjuda. Sedan tar alltid sånt här tid, när de lägger upp sina program och så. Så vi får ge det lite tid, säger Maria Westin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.