Foto: SVT

Karlstad säger upp avtal med hemtjänstföretag

Uppdaterad
Publicerad

Karlstads kommun säger upp avtalet med Agaten hemtjänst AB. Kommunen har inte längre förtroende för företaget.  

Enligt ett pressmeddelande från Karlstad kommun så upptäcktes allvarliga brister i hemtjänstföretagets verksamhet vid en tillsyn i december 2015.

– Tyvärr rör det sig om så allvarliga brister att vi inte ser något annat alternativ än att säga upp avtalet då vi anser att förtroendet är förbrukat, säger Mikael Lind, beställarchef på vård- och omsorgsförvaltningen.

Stark kritik

Den genomförda tillsynen visade på stora brister i genomförande, planering och säkerställande av insatser av företagets hemtjänstkunder. Den ska även ha visat på stora brister i personalhantering och efterlevnad av lagstiftning och kollektivavtal.

Agaten hemtjänst AB har 160 anställda i Karlstad och hand om cirka 180 brukare i kommunen.

När SVT Nyheter Värmland ringer verksamhetschefen i Karlstad känner hon inte till beslutet.

– Jag blir alldeles kallsvettig, det här kommer att göra ont både för brukare och anställda, säger Renée Månsson och hänvisar till företagets vd.

– Beslutet är väldigt oväntat, jag känner till att vi har fått kritik. Normalt sett brukar man få tid att åtgärda bristerna, men det har vi inte fått i detta fall, Haleh Mehdizadeh, vd för Agaten.

Enligt vd:n har det inte förekommit klagomål vare sig från kunder eller personal.

Brukare måste välja om

De kunder som är berörda av kommunens beslut att säga upp avtalet kommer nu få ett brev från kommunen där man ombeds välja något annat hemtjänstföretag.

– Vi förstår att det är många hemtjänstkunder som kommer att bli besvikna över att behöva byta hemtjänstutförare men vi kan inte ha kvar ett hemtjänstföretag som inte kan säkerställa att kunderna får den hjälp som de har rätt till och inte levererar enligt det som vi har avtalat om, säger Marléne Lund Kopparklint, ordförande i vård- och omsorgsnämnden i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.