Hunden avlivas inte

Uppdaterad
Publicerad

Den hund från Karlstad som orsakat stort ramaskri i Turkiet kommer inte att avlivas. Hunden bet ett femårigt barn på en lekplats men har nu ändå lämnats tillbaks till ägaren.

– Vi har testat hunden och i en grupp med människor är den mest ointresserad. Jag tror att lekplatsincidenten kan ha varit utlöst av att hunden inte var i sällskap av sin ägare utan med en tillfällig rastare.  Hunden är tränad att bära och bita i bildäck och den kan ha reagerat på gungan istället för barnet, säger Patrik Hallberg, djurhandläggare på Värmlandspolisen.

Hunden, som är av rasen pitbull, omhändertogs av polisen efter att den bitit en femårig pojke på en lekplats. Händelsen inträffade den16 maj. Hunden riskerade därför att bli avlivad och det väckte stor uppmärksamhet i Turkiet, då hunden kommer därifrån.

Hunden ska nu, enligt polisens föreläggande, hållas i ett fast koppel på två meter och bära godkänd munkorg vid all vistelse utomhus.

Hundens ägare säger till SVT Nyheter Värmland att det är en otrolig lättnad att få hem hunden.

– Jag är ledsen för det som hände pojken, och samtidigt glad. Jag har varit helt förstörd över det här.

Kommer du att följa polisens föreläggande?

– Ja det är inga problem. Jag tycker att polisen har gjort ett bra arbete när de har testat hunden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.