Klart för snabbtåg

Uppdaterad
Publicerad

SJ:s snabbtågssatsning mellan Stockholm-Karlstad-Oslo blir av trots allt. Nu har SJ och norska Jernbaneverket enats om en lösning.

Kontaktledningsbytet mellan Oslo och Lilleström, som skulle hindra tågtrafiken dagtid, skjuts upp i minst två år.

– Ett fantastiskt besked för oss och alla de tusentals resenärer som köpt biljetter till våra snabbtåg mellan huvudstäderna, säger SJs vd Crister Fritzson.

Det innebär att SJs planerade snabbtågssatsning med X 2000 kan starta som planerat den 9 augusti.  Nu fortsätter den gemensamma planeringen av det viktiga underhållsarbetet mellan Oslo och den svenska gränsen för att minimera kund- och resenärspåverkan.

Tidigare i veckan kom beskedet att hela tågtrafiken mellan Stockholm och Oslo via Värmland kunde komma att stoppas på grund av omfattande banarbeten på norsk sida.  SJ meddelade då att man skulle avbryta satsningen på snabbtåg mellan Stockholm och Oslo. Nu har man enats om en lösning och snabbtågssatsningen kommer igång som planerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.