Foto: TT

Kristinehamn – fjärde snabbast i landet

Uppdaterad
Publicerad

Tre värmlandskommuner finns med i Sveriges toppskikt när responstiderna för ambulansen jämförs.

Samtidigt som mer än en tredjedel av Värmlands kommuner ligger i landets bottenskikt när det gäller utryckningstiderna för ambulansen finns tre kommuner i toppskiktet. Det visar SKL:s Öppna jämförelser. De tre kommunerna är Karlstad, Arvika och Kristinehamn. Den sistnämnda har den fjärde lägsta mediantiden i hela Sverige, enligt siffrorna.

I Kristinehamns kommun är mediantiden för ett så kallat prio1-larm 9,1 minuter. Det visar de senaste siffrorna i Öppna jämförelser från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Kristinehamn har legat bra till i flera år och det beror till stor del på placeringen av ambulansstationen där, menar Wolmer Edqvist som är tf verksamhetschef Ambulanssjukvården Värmland.

#ETTSVERIGE – AMBULANSER

– Vi har en ambulansstation som ligger väldigt strategiskt bra i förhållande till stadskärnan. Man har kort väg för att komma ut på E18, man har även en bra strategisk placering till andra anslutande vägar, säger han.

Vad kan ni lära er av det och applicera på andra ambulansstationer?

– Ja, vi kommer ju inviga en ny ambulansstation i Säffle i slutet av maj, och där har vi ju tittat lite på utfartsvägar och förhållandet till stadskärnan. Det är sådana åtgärder man kan göra, säger Wolmer Edqvist.

Den näst bästa mediantiden i Värmland har Arvika med 10,3 minuter och därefter kommer Karlstad med 11,5 minuter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – AMBULANSER

Mer i ämnet